Laatste update 14-04-2022:
Kraamzorg

Kraamzorg Betuwe & Gelderse Vallei geeft op dit moment gewoon kraamzorg in de kraamtijd en bij bevallingen thuis of in het ziekenhuis. Onze kraamverzorgenden houden zoveel mogelijk rekening met de huidige richtlijnen en gebruiken beschermende middelen als de situatie daar om vraagt.

We zullen zoveel mogelijk de kraamzorg uren geven, zoals afgesproken tijdens het intakegesprek (indicatie). Met het toenemen van de besmettingen in de regio kan ook de levering van volledige uren kraamzorg onder druk komen te staan. In dit geval zal de zorg in de regio verdeeld worden over de kraamgezinnen. Dit kan betekenen dat je minder zorg ontvangt.

Als er mogelijk een besmetting is binnen jullie gezin

Wanneer er klachten zijn als verkoudheid, hoesten of koorts in het kraambed, dan willen om een thuistest te doen. De kraamverzorgende zal bespreken op welke manier de zorg gegeven kan worden als de uitslag positief is. Dit zal een combinatie zijn van noodzakelijke zorg bij je thuis (minimaal 3 uur) en zorg op afstand, middels beeldbellen.

Beschermingmiddelen tijdens de zorg

Onze kraamverzorgenden dragen bij alle verzorgende handelingen handschoenen en zullen zoveel mogelijk afstand houden. Er zullen korte momenten zijn in de kraamtijd waarbij de kraamverzorgende geen 1,5 meter afstand kan houden. Dit zal veelal beperkt blijven tot korte momenten waarin de controles gedaan worden.

Mochten er situaties ontstaan waardoor er veelvuldig** zorg binnen de 1,5 meter nodig is, zoals bij een moeizame borstvoeding, kan de kraamverzorgende besluiten om een chirurgisch mondmasker dragen.

Onze kraamverzorgenden nemen daarnaast extra hygiënemaatregelen, bijvoorbeeld het schoonmaken van deurgrepen en lichtschakelaars.

**tijdens de gehele kraamtijd meer dan 15 minuten binnen 1,5 meter, of 3 minuten binnen 30 cm.

Borstvoeding

Tijdens de zwangerschap kom je voor de keuze te staan, borstvoeding of flesvoeding? En wat betekent het voor de borstvoeding als je mogelijk in je zwangerschap besmet bent geweest met het coronavirus? Of wat betekent het voor je baby als je in de eerste weken na de geboorte zelf besmet raakt?

In moedermelk zitten behalve de basis voedingsstoffen die ieder kindje nodig heeft (en die ook in kunstvoeding zitten) ook nog een heleboel stoffen die een baby bescherming bieden tegen allerlei infecties. De belangrijkste effecten worden gezien bij luchtweginfecties en maag-darm infecties. Juist in deze tijd kan dat een extra motivatie zijn om borstvoeding te gaan geven.

Heb je (in je zwangerschap) een coronabesmetting doorgemaakt? Dan heeft je lichaam waarschijnlijk antistoffen aangemaakt, die via de borstvoeding doorgegeven worden aan je baby.

Ben je op dit moment mogelijk besmet met het coronavirus en zoek je hier meer informatie over, kijk dan op de website van het RIVM, klik hier.

Algemene informatie over het geven van borstvoeding of flesvoeding, vind je op de site van het voedingscentrum, klik hier.

Studenten/leerlingen

Ook tijdens deze bijzondere periode gaat het opleiden van kraamverzorgenden door. Er zijn vanuit de landelijke partijen afspraken gemaakt over richtlijnen voor het begeleiden van kraamverzorgenden in opleiding met de huidige corona maatregelen.

De kraamverzorgenden in opleiding en de werkbegeleiders van Kraamzorg Betuwe & Gelderse Vallei werken volgens deze landelijke richtlijnen. Tijdens het intakegesprek zal er met jou besproken worden of je openstaat voor een kraamverzorgende in opleiding en haar werkbegeleider. Uiteraard kan je op een later moment nog terug komen op je keuze.

Onze kraamverzorgenden in opleiding worden niet ingezet bij een kraamgezin met (mogelijk) een coronabesmetting.

Vragen over onze kraamzorg? 0488 482 151 Direct aanmelden voor kraamzorg