Borstvoeding

Borstvoeding

Borstvoeding bevat alles wat een baby nodig heeft voor een goede groei en ontwikkeling in de eerste zes maanden. Behalve voedingsstoffen bevat moedermelk belangrijke afweerstoffen die de baby beschermen tegen allerlei ziekten.

Houding

Het geven van borstvoeding kan in verschillende houdingen. Het is belangrijk dat je ontspannen zit, soms is het even zoeken naar een prettige houding. Leg je baby aan de borst als hij/zij wakker wordt of geluidjes maakt. Voed totdat je baby genoeg heeft. Dit merk je door dat je baby de borst vanzelf los laat. Na een paar weken ontstaat er een ritme.

Rooming-in

Tijdens de kraamweek en de periode erna is het fijn als de baby dag en nacht bij je op de kamer mag blijven. Dit noemen we rooming-in. Op die manier leer je je baby en zijn/haar behoeften beter kennen. Rooming-in bevordert de borstvoeding. Een baby kan namelijk zelf heel goed aangeven wanneer hij/zij wil drinken. Door rooming-in leer je voedingssignalen te herkennen, zodat je de baby sneller aan de borst kunt leggen.

Voedingssignalen

Smakgeluidjes maken, het tongetje naar buiten steken en het bewegen van de handjes en oogjes. Dit zijn allemaal tekenen waarmee de baby om voeding vraagt. Huilen is eigenlijk een te laat signaal.
Een pasgeboren baby huilt de eerste dagen meestal niet van de honger, uitzonderingen daargelaten. In deze periode wil je baby echter wel regelmatig aan de borst. De kleine hoeveelheden colostrum (zo wordt de eerste borstvoeding genoemd) zijn voor dat moment voldoende. Door je baby regelmatig aan te leggen komt de melkproductie goed op gang. Een baby krijg de eerste dagen na de geboorte 8 tot 12 voedingen per 24 uur aangeboden.

Ervaren en kundige vrijwilligers

Voor een succesvolle borstvoedingsperiode is goede informatie en praktische ondersteuning nodig. Bij de volgende borstvoedingsorganisatie kun je veel informatie en steun vinden: La Leche League

In de regio Ede worden er regelmatig bijeenkomsten gehouden: borstvoedings-/mamacafe’s. In een ontspannen sfeer kun je informatie, ervaringen en tips uitwisselen en er is een deskundige en/of lactatiekundige aanwezig!
Ede: Elke eerste maandag van de maand van 10:30-11:00 uur Cultura Molenstraat 45 Ede. In vakantieperiodes kan hiervan afgeweken worden.

Hulp bij borstvoeding

Het voedingscentrum geeft ook veel informatie over het geven van borstvoeding en welke begeleiding en hulp je kunt inroepen. Klik hier voor meer informatie.

Agenda

Geen evenementen gevonden!