Over je kraamtijd

Kraamtijd

Kraamzorg van start!

Eindelijk… de bevalling zit er op en de kraamtijd start! Onze eerste taak is de begeleiding en verzorging van moeder en baby. Wij zorgen er voor dat jullie voldoende rust krijgen. We signaleren en rapporteren eventuele gezondheidsproblemen en geven voorlichting. Natuurlijk begeleiden we ook je partner en eventuele andere kinderen in de nieuwe situatie.

Onze kraamzorg is persoonlijk en dat merk je zeker in de kraamtijd. Wij bieden je een luisterend oor en hebben een scherp oog voor je partner en je gezin. Ook voor hen is de kraamtijd een belangrijke tijd. Wat ons betreft zit het persoonlijke ook in kleine dingen, van een luisterend oor bij een kopje thee, een lekker klaargemaakte lunch of een heerlijke fruitcocktail.

De eerste dagen zal de kraamverzorgende veel taken op zich nemen rondom jouw verzorging en die van jullie baby. Je bent de eerste dagen vaak lichamelijk nog herstellende van je bevalling. Ze helpt je bij het douchen en opfrissen, zorgt voor een schoon bed en maakt je lunch klaar. De kraamverzorgende begeleidt en adviseert jou en je partner bij de zorg voor jullie kindje. Voor de partner kan de komst van de baby ook een grote verandering betekenen. De kraamvrouw krijgt alle aandacht en verzorging, net als de baby. Partners kunnen zich afvragen of er wel een rol voor hen is weggelegd. Maar wat voor de kraamvrouw geldt, geldt ook voor de partner; maak jezelf vertrouwd met de baby, help mee met de verzorging, dan krijg je sneller een band samen. De kraamverzorgende begeleidt ook de partner bij de verzorging van jullie baby.

Begeleiding bij de borstvoeding

Als je kiest voor borstvoeding, zal de kraamverzorgende je tijdens de kraamweek begeleiden bij het voeden. Na de bevalling is het fijn als je de baby bij je houdt met de huid tegen jouw huid aan. Je baby zal binnen een uur op zoek gaan naar de borst. Het is belangrijk om jullie kindje aan de borst te leggen. De kraamverzorgende zal je hier de eerste keren mee helpen. Vlak na de bevalling is je baby meestal erg wakker en is de zuigreflex sterk. Geef je baby de eerste dagen zoveel mogelijk de borst.

Het geven van borstvoeding is een natuurlijk proces. In de eerste week na de geboorte vraagt de borstvoeding tijd en geduld. De kraamverzorgende zal je begeleiden bij het aanleggen, ze leert je hoe je een voedingssignaal herkent, welke houding prettig is en hoe je weet of je baby goed gedronken heeft. Onze kraamverzorgende hebben veel kennis over het begeleiden van de borstvoeding.

Gratis gebruik borstkolf tijdens de zorg

Als de baby niet goed aan de borst kan of wil drinken, heeft de kraamverzorgende genoeg hulpmiddelen bij zich om hier mee te helpen. Er worden dan cupjes, voedingsspuitjes, of een dubbelzijdige borstkolf met persoonlijke afkolfset gebruikt om de voeding op gang te brengen en jou en je baby te begeleiden naar een geslaagde borstvoeding.

Deze hulpmiddelen staan in de kraamtijd gratis tot je beschikking, ook de persoonlijke afkolf set. Het is dus niet nodig om zelf al een kolfapparaat aan te schaffen tijdens de zwangerschap. Bijkomstig voordeel: je partner hoeft niet tijdens de kraamtijd op pad om ergens een kolf te kopen of te huren mocht de borstvoeding niet goed lopen. Ook daarom kies je voor Kraamzorg Betuwe & Gelderse Vallei!

Begeleiding bij flesvoeding

Borstvoeding is het beste voor je baby en is ook goed voor jouw gezondheid. Maar het kan zijn dat je door bepaalde omstandigheden geen borstvoeding kunt of wilt geven. Dan is flesvoeding een goed alternatief.

De voedingsstoffen die je baby nodig heeft zitten in ‘volledige zuigelingenvoeding’. Deze voeding is te koop in de supermarkt of bij de drogist. Het beste is om de voeding per fles klaar te maken. Op de verpakking van de melk staat hoeveel voeding je baby nodig heeft. De hoeveelheid heeft te maken met het gewicht van je baby. Na de geboorte wordt de voeding eerst langzaam opgebouwd. Het maagje van je baby is de eerste dag nog maar zo groot als een knikker.

De kraamverzorgende zal je begeleiden bij het klaarmaken en geven van de flesvoeding. Ze let op je houding bij het geven van de voeding en observeert je baby bij het drinken.

Kraamdossier en rapportage

Iedere ochtend neemt de kraamverzorgende de avond en nacht ervoor met jou en je partner door. Hoe is het gegaan? Sliep je baby tussen de voedingen door? Kan de baby zich al goed op temperatuur houden? Hoeveel heeft de baby geplast? Lukte het met de voedingen? Was de baby alert? Allemaal belangrijke zaken die aangeven hoe het gaat met jullie als ouders en hoe je baby zich ontwikkelt.

Daarnaast zal ze letten op het gedrag van de baby, zijn of haar temperatuur meten, wegen, de kleur en de ademhaling in de gaten houden. Ook kijkt ze naar jou als moeder, of de baarmoederstand zakt, het vloeien minder wordt en hoe jij je voelt. Mocht ze twijfels hebben, dan zal ze dit overleggen met de verloskundige.

Al deze bevindingen noteert ze in de digitale kraamrapportage. Ook als er overleg met de verloskundige is geweest en wanneer de verloskundige weer komt. Meestal maakt de kraamverzorgende aan het begin van de middag het kraamdossier van die dag in orde. Jij ligt dan vaak te rusten en eventuele jongere broertjes/zusjes ook. Zijn er bijzonderheden voor de avond en nacht? Dan zal ze dit ook hier noteren. Je kunt het kraamdossier inzien via je eigen cliëntenportaal zodat je alles na kunt lezen.

Voorlichting

Tijdens de kraamweek zal de kraamverzorgende veel voorlichting geven aan jou en je partner over de gezondheid en verzorging van jullie baby. Ze zal je voordoen hoe je de baby het beste kan wassen en in badje kan doen, hoe je een Tummy Tub kunt gebruiken en de baby op een goede manier kan temperaturen. Daarnaast zal ze je helpen bij het geven van borstvoeding of flesvoeding. Ze leert je verschillende houdingen om je baby te voeden en hoe je de voedingsmomenten kunt herkennen. Daarnaast geeft de kraamverzorgende uitleg over welke vitamine je nog moet geven en op welke manier.

Natuurlijk weet de kraamverzorgende veel over veilig slapen, het gebruik van een kruik en heeft ze veel tips om je baby te troosten als het een huiluurtje heeft.

Zorg voor overige gezinsleden en huishoudelijke werkzaamheden

Naast de verzorging, voorlichting en rapportage is de kraamverzorgende er ook voor de overige gezinsleden. Ze betrekt de andere kinderen bij de verzorging van de baby en probeert ze te begeleiden in deze nieuwe situatie.

De kraamverzorgende is er gemiddeld tussen de 5 à 6 uur per dag. Als er nog andere kleine kinderen zijn is het een prettig idee dat er voor de uren dat de kraamverzorgende er niet is iemand anders in huis is, bijvoorbeeld je partner, een familielid of kennis. We raden je aan om dit alvast te regelen.

De kraamverzorgende zal tijdens de kraamtijd een basis aan huishoudelijke werkzaamheden verzorgen. Ze houdt de badkamer en het toilet hygiënisch schoon, de kraamkamer en babykamer worden bijgehouden en de was van moeder en baby wordt gedaan. Vaak zal ze voor een aantal dingen hulp vragen van je partner of mantelzorger.
Mocht er tijd voor zijn, dan zal de kraamverzorgende bespreken welke huishoudelijke werkzaamheden voor jou belangrijk zijn. Deze werkzaamheden moeten wel passen binnen het takenpakket van de kraamverzorgende.

Alles naar wens?

Wij geven graag kraamzorg die past bij jouw wensen en die naar jouw volle tevredenheid verloopt. Daarom spreekt de kraamverzorgende regelmatig met jou de taken en urenverdeling door. Zo kan zij haar zorg aan jullie behoefte aanpassen. Mocht je toch willen overleggen met de kraamzorgcoördinator, dan kan dat altijd.

Tijdens de kraamperiode nemen we ook vanuit kantoor contact met je op om te vragen of de zorg naar wens verloopt. Als je er behoefte aan hebt met ons te overleggen zonder de aanwezigheid van de kraamverzorgende, mag je ons ook ’s avonds bellen.

Wij zijn erg benieuwd wat je van onze kraamzorg vindt en willen onszelf graag verbeteren waar dat mogelijk is.
Per e-mail ontvang je daarom binnen 1 week na het afsluiten van onze zorg een uitnodiging voor het invullen van een evaluatieformulier. We vinden het heel fijn als je deze voor ons in wilt vullen?

Agenda

Geen evenementen gevonden!