Borstvoeding

Borstvoeding bevat alles wat een baby nodig heeft voor een optimale groei en ontwikkeling in de eerste zes maanden. Behalve voedingsstoffen bevat moedermelk belangrijke afweerstoffen die de baby beschermen tegen allerlei ziekten.

Houding

Het geven van borstvoeding kan in verschillende houdingen. Het is belangrijk dat je ontspannen zit, soms is het even zoeken naar een prettige houding. Je voedt als je baby wakker wordt of geluidjes maakt. Een slaperige baby moet wel vaak genoeg drinken. Voed totdat je baby genoeg heeft, dan wordt er vanzelf voldoende melk gemaakt. Na een paar weken ontstaat er vanzelf een ritme.

Rooming-in

Tijdens de kraamweek en de periode erna is het fijn als de baby dag en nacht bij je op de kamer mag blijven. Dit noemen we rooming-in. Op die manier leer je je baby en zijn/haar behoeften beter kennen. Rooming-in bevordert de borstvoeding. Een baby kan namelijk zelf heel goed aangeven wanneer hij wil drinken. Door rooming-in leer je voedings signalen herkennen, zodat je de baby sneller aan de borst kunt leggen.

Voedingssignalen

Smakgeluidjes maken, het tongetje naar buiten steken en het bewegen van de handjes en oogjes, zijn allemaal tekenen waarmee de baby om voeding vraagt. Huilen is eigenlijk een te laat signaal.

Een pasgeboren baby huilt de eerste dagen meestal niet van de honger, uitzonderingen daargelaten. In deze periode wil je baby echter wel regelmatig aan de borst. De kleine hoeveelheden colostrum (zo wordt de eerste borstvoeding genoemd) zijn voor dat moment voldoende en je baby brengt de melkproductie hiermee goed op gang.

Lactatiekundige

Het geven van borstvoeding is een natuurlijk proces. In de eerste week na de geboorte vraagt de borstvoeding tijd en geduld. De kraamverzorgende zal je begeleiden bij de voedingen, hoe je een voedingssignaal herkent, welke houding prettig is en hoe je herkent of je baby goed gedronken heeft. Zo heb je na de eerste week genoeg informatie en vertrouwen om de borstvoeding zelfstandig te geven. Heb je na deze periode toch nog vragen? Bel dan met onze lactatiekundige: Marieke Schaeffer 0344-654061. Tot 14 dagen na afsluiten van de kraamzorg kun je haar gratis bellen voor advies (spreek het antwoordapparaat in en je wordt binnen 24 uur terug gebeld).

Ervaren en kundige vrijwilligers

Voor een succesvolle borstvoedingsperiode is goede informatie en praktische ondersteuning nodig. Bij de volgende borstvoedingsorganisaties kun je veel informatie en steun vinden:

www.borstvoedingnatuurlijk.nl
www.lalecheleague.nl

In de regio Ede worden er regelmatig bijeenkomsten gehouden, zogenaamde borstvoedings/mamacafe’s. In een ontspannen sfeer kun je informatie, ervaringen en tips uitwisselen en er is een deskundige en/of lactatiekundige aanwezig!

Ede: Elke eerste maandag van de maand van 09:30-11:00 uur Cultura Molenstraat 45 Ede.

Hulp bij borstvoeding

Het voedingscentrum geeft ook veel informatie over het geven van borstvoeding en welke begeleiding en hulp je kunt inroepen. Klik hier voor meer informatie

Download hier de folder over borstvoeding uitgegeven door het Voedingscentrum.

Ben je op zoek naar een lactatiekundige? Via de site van NVL Lactatiekundige, kan je makkelijk zoeken naar een lactatiekundige in de buurt.

In de kraamwijzer, die de kraamzorgconsulent tijdens het huisbezoek heeft achtergelaten, staat op bladzijde 28 – 34 ook veel informatie over borstvoeding.

Vragen over onze kraamzorg? 0488 482 151 Direct aanmelden voor kraamzorg