Voorlichtingsavonden/cursussen

Helaas gaan op dit moment een aantal voorlichtingsavonden niet door in de normale vorm. Er zijn wel alternatieve voor de voorlichtingsavond borstvoeding, hiervoor ontvang je in het 3e trimester een mail met informatie, instructie video’s en kan je aansluitend contact op nemen met onze lactatiekundige als je nog vragen hebt.

Voor de voorlichtingsavond zwangerschap/bevalling, zal je verloskundige in veel gevallen ook een mail met passende informatie  en instructie video’s sturen, dit is per praktijk verschillend.

Voorlichtingsavond zwangerschap en bevalling:

Vanuit de verloskundigenpraktijk worden er vaak 1 of 2 voorlichtingsavonden gegeven tijdens je zwangerschap. Bij deze avonden zijn ook andere zorgverleners binnen de geboortezorg aanwezig, waaronder kraamzorg en bijvoorbeeld wijkverpleging (het consultatiebureau).

Iedere verloskundigenpraktijk geeft een eigen invulling aan de voorlichting, maar de volgende onderwerpen komen vaak aan bod: een veilige bevalling, de keuze van pijnbestrijding, veilige babyartikelen, veilig slapen, de zorg na de bevalling, de overdracht naar het consultatiebureau.

Op de site van je verloskundige vind je meestal een overzicht van deze bijeenkomsten of vraag het na bij je volgende consult. Onder behandeling bij een gynaecoloog? Ook na je bevalling, als je weer naar huis mag, komt de  verloskundige je begeleiden. Het is raadzaam om al tijdens je zwangerschap contact met deze verloskundige te leggen. Vraag dan direct naar deze voorlichtingsavonden.

Voorlichtingsavonden vanuit verloskundige praktijk Ochten, staan opgenomen in onze agenda, klik hier.
Voorlichtingsavonden vanuit verloskundige praktijk de Heuvelrug, klik hier.

Borstvoeding:

Deze avond wordt geleid door onze lactatiekundige Marieke Schaeffer. We adviseren aanstaande ouders zich goed te informeren m.b.t. de borstvoeding. De volgende onderwerpen komen op de avond aan bod:

  • de voordelen van borstvoeding
  • voorbereiden op de borstvoeding voor de bevalling
  • aanleggen en houdingen
  • tips om problemen te voorkomen of op te lossen
  • kolven en bewaren van borstvoeding.

Deze informatieavond draagt bij aan een goede voorbereiding op  je borstvoedingsperiode! Mocht je nog twijfels hebben over het geven van borstvoeding, dan is deze informatieavond zeker de moeite waard.

Via onze agenda kun je zien wanneer de volgende avond gepland staat.

Voorlichtingsavond ziekenhuis

In Nederland heb je als zwangere zelf de keuze voor de plaats van je bevalling. Veel aanstaande ouders vinden het prettig om in hun eigen vertrouwde omgeving te bevallen. Andere aanstaande ouders vinden het juist een geruststellend idee om hun kind in het ziekenhuis ter wereld te brengen. De ziekenhuizen in onze regio houden regelmatig een voorlichtingsavond over bevallen in het ziekenhuis. Klik voor de data van voorlichtingsavonden:

Ziekenhuis Rivierenland Tiel
Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede
Ziekenhuis Meander Amersfoort
Ziekenhuis Rijnstate Arnhem

Diverse bijeenkomsten:

Daarnaast zijn er wekelijkse bijeenkomsten waar je je bij aan kunt sluiten. Vaak worden deze gegeven via de Stichting Thuiszorg, of Beweegcentrum. Het is belangrijk dat je een zwangerschapscursus volgt als voorbereiding op de bevalling. Sommige cursussen staan meer in het teken van de fases van de zwangerschap, de bevalling en mogelijke ongemakken tijdens de zwangerschap. Andere staan meer in het teken van verantwoord sporten tijdens zwangerschap en na de geboorte.

We noemen de cursussen die in onze regio georganiseerd worden:

  • Samen bevallen, een cursus die door beide partners samen gevolgd kan worden  in Ede, Veenendaal, Tiel, Lienden en Elst (Gld).
  • Zwangerschapsyoga,  wordt in Tiel gegeven door Pamela.
  • ZwangerFit Lienden , een sportieve zwangerschapscursus, wordt georganiseerd door fysiotherapie Sylvia Crum in sportcentrum Juliën
  • ZwangerFit Veenendaal, een sportieve zwangerschapscursus, georganiseerd door fysio nederveluwe.
  • PowerMama, een beweegprogramma voor de zwangere of recent bevallen moeders die verantwoord willen sporten, georganiseerd door CrossFitV12 uit Rhenen.

Ook na de bevalling bieden bovenstaande cursussen soms bijeenkomst.

Een andere mogelijkheid om samen met je baby een goede band op de bouwen kan via shantala babymassage.  Al meteen na de geboorte reageert je baby op aanraking. Dit is de eerste communicatie tussen jou en je baby. Kinderen willen graag geknuffeld worden. Dit geeft ze een gevoel van welkom zijn. Babymassage is een manier om een gezonde band tussen ouder en kind te creëren. Zo krijgt je kindje vertrouwen en zal het stevig met beide beentjes in de wereld staan. Voor meer informatie, kijk op:

Voor de vader:

Speciaal voor de vader die zich goed wil voorbereiden op de bevalling, is er de mogelijkheid een speciale cursus voor vaders te volgen. In 2 avonden wordt er ingegaan op de keuzes die je in de zwangerschap maakt, de bevalling en hoe jij je partner kan ondersteunen tijdens en na de bevalling. De cursus wordt gehouden op verschillende plaatsen centraal in het land en gegeven door David Borman (verloskundige), daarnaast heeft hij ook het boek ‘ aanpakken voor aanstaande vaders’ geschreven.

Voor meer informatie klik hier.

Vragen over onze kraamzorg? 0488 482 151 Direct aanmelden voor kraamzorg