Wieg of ledikantje opmaken

Zo tegen het eind van je zwangerschap kan je het wiegje of ledikantje alsvast klaar maken!

Gebruik een molton hoeslaken of onderlegger ter bescherming tegen transpiratievocht. Vouw dit strak om het matras heen en stop dit stevig in. Gebruik liever geen ‘niet-waterdoorlatende molton’.  Niet-ventilerend en/of isolerend materiaal kan bijdragen tot het ontstaan van oververhitting en kan de ademhaling belemmeren.

Leg vervolgens een (hoes)laken over de molton.

Gebruik een goed passend  lakentje en dekentje. Maak het bedje kort en strak op. Voetjes van je baby komen straks tegen het voeteneinde en het beddengoed tot de schouders. Laken en deken goed instoppen aan de zijkanten en het voeteneinde. Gebruik geen dekbed tot de leeftijd van twee jaar. Een deken in een dekbedhoes mag wel. Zorg er wel voor dat de deken goed in de dekbedhoes past en dat het geheel goed ingestopt kan worden. Lukt het niet helemaal? Geen probleem, de eerste uren na de bevalling of bij thuiskomst uit het ziekenhuis zal de kraamverzorgende altijd het bedje controleren.

Als je ervoor kiest om een wiegje te gebruiken, doe dit dan alleen in de eerste drie maanden. Daarna is de kans groter dat je kindje op zijn/haar zij kan rollen en ademhalingsproblemen krijgt als hij of zij tegen de wand van het wiegje aan ligt. Een veilige wieg is minimaal 30 cm diep, 45 cm breed en 80 cm lang, met spijltjes (spijlafstand van tussen de 4.5 en 6.5 centimeter).

Zorg dat je de wieg of het bedje kort en strak opmaakt en dat je baby het niet te warm heeft. Gebruik geen dekbed, hoofdbeschermer of kussen tot een baby twee jaar is.

Leg eventueel een matrasbeschermer op de bedbodem om slijtage van het matras te voorkomen. Leg hier het matras op. Het matras moet stevig zijn, zodat je baby niet onder het matras kan komen. Daarnaast moet het matras vlak zijn en goed in de wieg of het bedje passen.

G2O - Kraamzorg BGVallei 083a

 

Vragen over onze kraamzorg? 0488 482 151 Direct aanmelden voor kraamzorg