Zwanger worden

Waar moet je allemaal aan denken als je zwanger wilt worden?

Een goede gezondheid is een goed begin voor een gezonde zwangerschap. Het vergroot de kans op een gezonde baby. Denk daarbij aan gezonde voeding (www.voedingscentrum.nl/zwanger), goede conditie en voldoende lichaamsbeweging.

Indien je ergens medicatie voor gebruikt, is het verstandig om voordat je zwanger wordt met je arts te overleggen of je veilig zwanger kan worden met de gebruikte medicatie of dat er een medicijn bestaat dat veiliger is tijdens de zwangerschap.

Rook je, drink je alcohol of gebruik je drugs, dan is het verstandig hiermee te stoppen voordat je zwanger wordt.

Foliumzuur

Elke moeder wil graag een gezonde baby. Je kunt alleen nooit de garantie krijgen dat jouw kind gezond geboren wordt. Wel kun je proberen om de kans op een aandoening zo klein mogelijk te maken. Dat doe je door voor en tijdens de zwangerschap gezond te leven en door het slikken van foliumzuur. Waarom is foliumzuur belangrijk? Foliumzuur draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel dat vanaf de eerste dag van de bevruchting wordt aangelegd. Foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen zoals een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte.

Alcohol

Alcoholgebruik kan op ieder moment voor en tijdens de zwangerschap schadelijk zijn. De hersenen van het ongeboren kind, die zich tijdens de zwangerschap ontwikkelen, zijn gevoelig voor alcohol. Nog steeds denken sommige zwangere vrouwen dat dit meevalt en drinkt zelfs 40% af en toe tijdens de zwangerschap.

Drugs

In elk stadium van de zwangerschap kan drugsgebruik door de moeder de hersenontwikkeling van haar kind schaden. Daarnaast kan het gebruik van drugs tijdens de zwangerschap schadelijk zijn voor de vorming van andere organen en lichaamsdelen.

Roken vóór de zwangerschap

Roken brengt op verschillende manieren en in verschillende fasen van de ontwikkeling risico’s voor het (ongeboren) kind met zich mee. Wil je alle risico’s van roken uitsluiten, dan is de veiligste keuze: stoppen met roken vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden. Vaak weet je pas na enige weken dat je zwanger bent. Als je doorgaat met roken, kun je dus het ongeboren kind in een vroeg stadium schaden.

Bovendien kan roken bij zowel vrouwen als mannen de vruchtbaarheid verminderen. Van de vrouwen die graag zwanger willen worden, lukt dat bij ongeveer 80 procent binnen een jaar. Bij vrouwen die roken duurt het vaak langer om zwanger te raken. Uit onderzoek blijkt ook dat rokers voor een zwangerschap tweemaal zoveel IVF-behandelingen (in vitro fertilisatie) nodig hebben dan niet rokers. (Bron: rokeninfo.nl)

Via onderstaande link kan je veel informatie vinden over zwanger worden:

Het beste moment om zwanger te worden kun je zelf berekenen. Door rekening te houden met de dagen waarop je het meest vruchtbaar bent zou je de kans op een zwangerschap kunnen vergroten.

Preconceptie spreekuur

Een aantal verloskundigenpraktijken heeft een speciaal spreekuur voor mensen die overwegen zwanger te worden, maar dat nog niet zijn. Tijdens dit spreekuur wordt onder andere voorlichting gegeven over zwangerschap en gezondheid. Voor het maken van een afspraak kun je telefonisch contact opnemen met één van de  verloskundigenpraktijken: www.erfocentrum.nl. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.

Kijk voor meer informatie op: www.zwangerwijzer.nl  Op deze website bestaat ook  de mogelijkheid om een vragenlijst in te vullen om te zien of er risico’s zijn voor moeder en/of kind.

Erfelijke aandoening

Soms zijn er specifieke omstandigheden die de kans op problemen tijdens of na een zwangerschap verhogen. Enkele voorbeelden hiervan zijn medicijngebruik, ziekte bij één van de aanstaande ouders, een eerder kind met een erfelijke of aangeboren aandoening of een (mogelijk) erfelijke aandoening in de familie. In deze gevallen is verwijzing naar een gynaecoloog of klinisch geneticus soms verstandig voordat je daadwerkelijk zwanger bent. Je kunt hierover eerst met je huisarts of verloskundige overleggen. Zij kunnen je vervolgens verwijzen voor een afspraak bij de gynaecoloog of klinisch geneticus. In een aantal ziekenhuizen bestaat een specifiek spreekuur voor mensen die zwanger willen worden, of zijn er specifieke contactpersonen aanwezig. Een overzicht van deze ziekenhuizen en klinisch genetische centra vind je na de lijst van de verloskundigenpraktijken: www.erfocentrum.nl.

Kijk voor meer informatie ook op : www.groeigids.nl/algemeen/kinderwens

Niet spontaan zwanger

Ondanks een gezonde leefstijl en een jaar lang proberen zwanger te worden komt het voor dat paren niet spontaan zwanger raken. Het is hoe dan ook raadzaam de huisarts te raadplegen. De huisarts kan een oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek doen of hiervoor verwijzen naar de gynaecoloog. Kijk voor meer informatie op:  www.freya.nl/

Vragen over onze kraamzorg? 0488 482 151 Direct aanmelden voor kraamzorg