Thuis of in het ziekenhuis

Thuisbevalling

Als de bevalling op gang komt, houd je in de eerste fase vooral contact met de verloskundige. Zij zal je door de ontsluitingsfase van de bevalling helpen.

Zorg ervoor dat de kraamkamer lekker warm is (21℃). Zet het kraampakket vast in de kraamkamer.
In de laatste fase van de bevalling wordt de kraamverzorgende opgeroepen om de verloskundige te helpen tijdens je bevalling. De verloskundige zal dit aangeven en je partner contact met ons op laten nemen. Meer informatie over het moment dat je ons kunt bellen vind je bij Oproep bevalling

Als de kraamverzorgende bij jullie binnen komt zal ze kort kennis maken met jou en je partner. Ze zal de kruik klaar maken en de kleertjes klaar leggen. Daarnaast ondersteunt ze jou bij het opvangen van de weeën en helpt ze de verloskundige bij het laatste deel van de bevalling, tot het prachtige moment van de geboorte van jullie baby.

Direct na de bevalling wordt je baby bij je gelegd. Er worden enkele controles gedaan om te kijken of jullie kindje een goede start maakt. Is dit allemaal in orde, dan kun je samen met je partner ongestoord genieten van jullie kindje en even tot rust komen. De kraamverzorgende en verloskundige zullen jullie even alleen laten.

Als je er voor kiest om borstvoeding te geven, leert onze kraamverzorgende je vrij snel na de geboorte hoe je je kindje kunt aanleggen. Het eerste uur na de bevalling is de baby vrij alert en geeft zelf met “smak” geluiden aan dat het toe is aan een voeding.

Daarna kun je je onder begeleiding van de kraamverzorgende even opfrissen. Zij zorgt er ook voor dat alles weer opgeruimd is.

Ziekenhuis bevalling

Als je graag in het ziekenhuis wilt bevallen, of wanneer dit om medische redenen nodig is, is het aan te raden om vanaf 36 weken zwangerschap alvast een ziekenhuiskoffertje klaar te zetten (zie voorbereiding op de bevalling ). Je verloskundige zal duidelijke afspraken maken over het tijdstip waarop je naar het ziekenhuis kunt gaan als de bevalling is begonnen.

Wil je voor je bevalling al rondkijken op de kraamafdeling in het ziekenhuis? Bezoek dan de voorlichtingsavonden die speciaal hiervoor gegeven worden.

In sommige situaties kan de kraamverzorgende ook bij een poliklinische bevalling aanwezig zijn, zodat je met je eigen verloskundige en onze kraamverzorgende kunt bevallen. Dit is mogelijk in Ziekenhuis Rivierenland te Tiel en Ziekenhuis Gelderse Vallei te Ede. Het gaat dan om een verplaatste thuisbevalling.

Ga je poliklinisch bevallen maar weet je al dat je een aantal uur moet blijven voor observatie? Dan zal het ziekenhuis zorgen voor assistentie en is onze kraamverzorgende niet bij je bevalling aanwezig. Heb je hier vragen over? Je verloskundige kan je hier meer over vertellen.

Bij een bevalling die om medische redenen in het ziekenhuis plaats vindt, kunnen wij helaas geen assistentie verlenen.

Agenda

Geen evenementen gevonden!