Voorlichtingsavonden en cursussen

Informatieavond over het geven van borstvoeding

Deze bijeenkomst wordt geleid door onze lactatiekundige Marieke of haar collega Tanja. We adviseren aanstaande ouders zich goed te informeren met betrekking tot het geven van borstvoeding. De volgende onderwerpen komen op deze avond aan bod:

  • de voordelen van borstvoeding
  • voorbereiden op de borstvoeding voor de bevalling
  • aanleggen en houdingen
  • tips om problemen te voorkomen of op te lossen
  • kolven en bewaren van borstvoeding.

Deze informatieavond draagt bij aan een goede voorbereiding op je borstvoedingsperiode! Mocht je nog twijfels hebben over het geven van borstvoeding, ook dan is deze informatieavond zeker de moeite waard.

Via onze agenda kun je zien wanneer de volgende avond gepland staat.

Voorlichtingsavond zwangerschap en bevalling

Vanuit de verloskundigenpraktijk worden er vaak 1 of 2 voorlichtingsavonden gegeven tijdens je zwangerschap. Bij deze avonden zijn ook andere zorgverleners binnen de geboortezorg aanwezig, waaronder kraamzorg en bijvoorbeeld wijkverpleging (het consultatiebureau).

Iedere verloskundigenpraktijk geeft een eigen invulling aan de voorlichting, maar de volgende onderwerpen komen vaak aan bod: een veilige bevalling, de keuze van pijnbestrijding, veilige babyartikelen, veilig slapen, de zorg na de bevalling, de overdracht naar het consultatiebureau.

Op de site van je verloskundige vind je meestal een overzicht van deze bijeenkomsten of vraag het na bij je volgende consult. Onder behandeling bij een gynaecoloog? Ook na je bevalling, als je weer naar huis mag, komt de verloskundige je begeleiden. Het is aan te raden om al tijdens je zwangerschap contact met deze verloskundige te leggen. Vraag dan direct naar deze voorlichtingsavonden.

Voorlichtingsavond ziekenhuis

In Nederland kun je als zwangere zelf kiezen waar je wilt bevallen. Veel aanstaande ouders vinden het prettig om in hun eigen vertrouwde omgeving te bevallen. Andere aanstaande ouders vinden het juist een geruststellend idee om hun kind in het ziekenhuis ter wereld te brengen. De ziekenhuizen in onze regio houden regelmatig een voorlichtingsavond over bevallen in het ziekenhuis. Informeer hiernaar bij het ziekenhuis van jouw keuze.

Zwangerschapscursus

Er zijn volop aanbieders van uiteenlopende zwangerschapscursussen. Sommige cursussen staan meer in het teken van de fases van de zwangerschap, de bevalling en mogelijke ongemakken tijdens de zwangerschap. Andere staan meer in het teken van verantwoord sporten tijdens zwangerschap en na de geboorte. De kosten kunnen onderling verschillen.

Sommige cursussen kun je alleen volgen, andere samen met je partner. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

  • Samen bevallen , een cursus die door beide partners samen gevolgd kan worden
  • Zwanger Fit , een sportieve zwangerschapscursus, georganiseerd door Fysiotherapie NederVeluwe te Veenendaal.
  • Power Mama, een beweegprogramma voor de zwangere of recent bevallen moeders die verantwoord willen sporten.
  • Bevalcursus Het Geboortekompas, Een bevalcursus van 3 avonden, gegeven door verloskundigen van Zuiver Verloskundigen. We nemen de bevalling van A tot Z, of beter gezegd van de eerste wee tot geboorte placenta, met je door. Nuchter, realistisch, lekker praktisch en dus volledig partner proof! Komt er onverwacht een medische indicatie op je pad? Ook daar ben je na het volgen van deze cursus op voorbereid.

Babymassage

Een andere mogelijkheid om samen met je baby een goede band op de bouwen kan via Shantala babymassage. Al meteen na de geboorte reageert je baby op aanraking. Dit is de eerste communicatie tussen jou en je baby. Kinderen willen graag geknuffeld worden. Dit geeft ze een gevoel van welkom zijn. Babymassage is een manier om een gezonde band tussen ouder en kind te creëren. Zo krijgt je kindje vertrouwen en zal het stevig met beide beentjes in de wereld staan.

Babymassage gegeven door Nienke Verschuur, Fysiotherapie NederVeluwe te Veenendaal.

Voor de vader

Speciaal voor de vader die zich goed wil voorbereiden op de bevalling, is er de mogelijkheid een speciale cursus voor vaders te volgen. In 2 avonden wordt er ingegaan op de keuzes die je in de zwangerschap maakt, de bevalling en hoe jij je partner kan ondersteunen tijdens en na de bevalling. De cursus wordt gehouden op verschillende plaatsen centraal in het land en wordt gegeven door David Borman.

Agenda

Geen evenementen gevonden!